611 HOW TO WASH HANDS DEVELOPED MARKETS 740X400

Bakterie jsou všude kolem nás. Ale nepanikařte, většina je naprosto neškodná. Některé druhy bakterií nám dokonce dělají dobře, jako ty v našich střevech, které nám pomáhají trávit potravu. Důležité je ochránit rodiny před bakteriemi, které způsobují bakteriální onemocnění a jiné infekce. 

Jak se bakterie šíří?

Škodlivé bakterie a jiné viry mohou domů být zaneseny na lidech, zvířatech nebo kontaminovanou vodou či jídlem. 

Jak se šíří, je částečně na nás. Čištění znečištěných ploch bez řádné hygieny (jako je hadr, který není pravidelně čištěn) se můžou tyto bakterie rychle rozšířit do jiných oblastí. Aniž bychom to věděli, můžeme nasbírat bakterie na našich rukou v průběhu dne. Ty pak mohou být přeneseny na cokoli, čeho se dotkneme do té doby, než si umyjeme ruce.

Stejně tak, pokud člověk má virové onemocnění, jako je chřipka, drobné kapičky vlhkosti z jeho úst můžou přenést bakterie do vzduchu, když kašle, kýchá nebo dokonce jen dýchá. Ty mohou kontaminovat jakýkoli povrch, na kterém přistanou, nebo nakazit další lidi tím, že je vdechnou.

To je to, co nazýváme řetězec infekce - škodlivé bakterie a jiné choroboplodné zárodky náhodně předané z jedné osoby na druhou způsobují infekci. Naštěstí, řetěz může být rozbit.

Rozbití řetězce infekce:

Nejlepší způsob, jak zastavit šíření bakterií je správná hygiena. Zde jsou některé tipy, které by mohly pomoci:

  • Myjte si ruce pravidelně - zejména před jídlem, před a po přípravě jídla, a při kašli, kýchání nebo použití toalety nebo výměně plenky.
  • Zakryjte si nos a ústa kapesníkem, když kašlete nebo kýcháte. Dejte všechny použité kapesníky přímo do koše a umyjte si ruce.
  • Připravujte jídlo bezpečně. Myjte si ruce a povrchy pravidelně, oddělte syrové a vařené potraviny, vařte jídlo důkladně, chlazením čerstvých a vařených potraviny zpomalíte růst bakterií.
  • Očkování (nebo imunizace) jsou skvělý způsob, jak se chránit před vážnou infekcí. Ujistěte se, že vaše rodina má aktuální očkování doporučené vaším lékařem.
  • Čistěte a dezinfikujte povrchy pravidelně - zejména pro styk s potravinami a plochami , kterých sepravidelně dotýkáme , jako jsou baterie, kliky dveří a telefonní klávesnice.

Umýt nebo dezinfikovat: Jaký je rozdíl?

Umývání znamená odstranění nečistot a některých bakterií, obvykle čistícím prostředkem a důkladným opláchnutím horkou tekoucí vodou. Pro mnoho malých předmětů (jako příbory a nádobí) je to dostačující, aby byly bezpečné pro použití. 

Dezinfikování znamená zlikvidování většiny přítomných bakterií. To je důležité pro větší předměty a povrchy, kde opláchnutí není možné (jako pracovní povrchy, toalety, dřezy a telefony). Pravidelné dezinfikování povrchů jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit šíření nebezpečných bakterií a virů.

Pamatujte, že i v čistém domově škodlivé bakterie mohou stále najít svou cestu dovnitř. Prohlédněte si naše stránky pro další informace o běžných nemocích a naše rady, pokud vy a vaši blízcí onemocníte.