Article 6 Keeping Hands Clean In The Kitchen

Správné mytí a hygiena rukou jsou tím nejlepším, nejefektivnějším a nejjednodušším způsobem, jak se chránit proti bakteriím a virům. Studie dokázaly, že v kuchyni může být nejvíce choroboplodných zárodků z celého domu[1]. V neposlední řadě se jedná o místnost, kde se často stravujete, připravujete jídlo apod.

 

Takže přehledně jen pár základních bodů, kdy si je třeba mýt ruce v kuchyni[2]:

  • Před a po přípravě jídla
  • Po manipulaci se syrovými potravinami.
  • Po manipulaci s odpadky
  • Po vaření
  • Po mytí a utírání nádobí
  • Po kýchání nebo kašlání si také omyjte ruce

 

Vaření s dětmi v kuchyni je vždycky velice naučné a zároveň zábavné. Na děti můžete apelovat už od počátku, jak si důkladně mýt ruce, když připravujete jídlo a proč je to vůbec důležité. Níže pro vás máme pár praktických rad a tipů, jak své děti efektivně naučit této hygieně v kuchyni[3].

 

Samanta 27, mamka Jade a Lianna

Než začneme s vařením v kuchyni, tak se ujistím, že holky mají kuchařskou zástěru na sobě, vyhrnuté rukávy, vlasy dozadu do copu a samozřejmě umyté ruce. Pořádně s mýdlem a pod teplou vodou.

Uvědomují si, že je velice důležité vytvořit bezpečné a čisté prostředí v kuchyni při přípravě jídel a u jejich konzumace. Holky proto učím se do kuchyně zapojovat už od malého věku, kdy mi rády pomáhají a jsou mými pomocnicemi, ať už se jedná o míchání, přípravu stolu, příborů anebo i o mytí a utírání.

 

Jakub 34, otec Tomáše

Myslím si, že je velice důležité být dobrým vzorem pro Tomáše a to i v případě, pokud se jedná o správnou hygienu v kuchyni. Vždy se ujistěte, že máte čisté ruce při přípravě jídla, abyste se zbavili všech choroboplodných zárodků a virů, které můžete mít na rukou. Opakování je matka moudrosti, a proto se snažíme vytvořit si rutinu podle níže uvedených pravidel.

  1. 1.       Myjte si ruce pod proudem teplé vody.
  2. 2.       Aplikujte si dostatek mýdla na ruce.
  3. 3.       Důkladně si promněte ruce, min. 20 sekund a nezapomínejte ani na horní stranu dlaní anebo mezi prsty a pod nehty.
  4. 4.       Poté si ruce od mýdla důkladně opláchněte.
  5. 5.       Vysušte si je čistým ručníkem nebo automatickým vysoušečem.
  6. 6.       Jako poslední pro vypnutí kohoutku použijte ručník nebo loket.

 

Sára 25, mamka Alexe

Oba, já i můj manžel, se snažíme ukazovat Alexovi, že mytí rukou je velice snadné a potřebné. Pro snadnou manipulaci používáme Dettol bezdotykový dávkovač mýdla u dřezu v kuchyni a máme připravenou malou stoličku pro Alexe hned pod dřezem, aby se k mýdlu snadno dostal. Myslíme, že je to pro syna snadné a docela i zábavné.

Snažíme se si o správném mytí rukou společně podívat, aby Alex věděl, proč je to důležité a nezbytné. Že díky tomu můžeme předcházet různým virům a bakteriím nebo nemocím. Alex dobře ví, že má mít čisté ruce, jak při jídle, tak i při samotné jeho přípravě anebo manipulaci.

Doufáme, že tímto článkem jsme vám sdělili pár užitečných tipů, jak vést vaše malé ke správné hygieně a čistotě v kuchyni. Pro čisté ruce nezapomínejte používat mýdla Dettol.

 


[1] http://www.webmd.com/food-recipes/features/germs-in-kitchen#1

[2] https://www.cdc.gov/handwashing/

[3] https://www.fsai.ie/faqs/hand_washing.html