Přeskočit na hlavní obsah
none

Otrava jídlem - Jak ji můžete zabránit

Zde je několik tipů, které vám pomohou snížit riziko otravy jídlem doma

K otravě jídlem (onemocněním přenášeným potravinami) dochází, když jíme jídlo - zejména syrové potraviny, které byly kontaminovány obvykle bakteriemi nebo virem, jako je Norovirus, Campylobacter, Salmonella nebo E. coli. Mezi syrové potraviny patří maso, drůbež, vejce, ryby a mořské plody. Z těchto důvodů musíme při manipulaci nebo přípravě jídla v kuchyni věnovat zvýšenou pozornost. 

Jen si pamatujte 4 důležité a klíčové body hygieny potravin: křížová kontaminace, čištění, vaření a chlazení. 

Tipy pro prevenci

Zde jsou 4 klíčové body, které můžete dodržovat, když jde o bezpečnost potravin:

Čištění

  • Dodržujte správnou hygienu rukou. Nezapomeňte si pravidelně mýt ruce mýdlem a vodou.
  • Čistěte a dezinfikujte povrchy, na kterých připravujete jídlo: Po přípravě jídla (zejména syrového masa, ryb nebo vajec) použijte dezinfekční sprej nebo dezinfekční ubrousky k otření všech kuchyňských povrchů, které jste použili.

Důkladně vařte jídlo

  • Maso před podáváním pečlivě uvařte a ujistěte se, že je hotové před podáváním. Zajistěte, aby opět ohřívané jídlo bylo důkladně ohřáté, a vyhněte se opakovanému ohřívání jídla víc než jednou [1]. Teplota jídla je důležitým faktorem, protože nedodržování správné teploty umožňuje mikrobům produkovat toxiny a způsobit infekce, jako je S. aureus a B. cereus.

Uvařené jídlo ochlaďte, zakryjte a dejte do ledničky do jedné hodiny od přípravy

  • V případě potřeby rozdělte velké porce do menších nádob, aby se urychlilo chlazení. Dodržujte pokyny k uskladňování čerstvých potravin uvedené na jejich obalu a konzumujte (nebo zlikvidujte) potraviny do data uvedeného na obalu.

Vyvarujte se křížové kontaminace

  • Nezapomeňte si umýt ruce před každou přípravou jídla a bezprostředně po manipulaci se surovýmí potravinami. Měli byste také připravovat syrové maso a jídlo určené k okamžité spotřebě bez tepelné úpravy zvlášť - vždy používejte různé kuchyňské náčiní a prkénka.

Udržování hygieny v domácnosti je skvělým krokem ke snížení šance na otravu jídlem. Další informace o tom, jak můžete udržovat zbytek svého domova hygienicky čistým, najdete zde.

Zdroje:

  1. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-store-food-and-leftovers/

NAŠE ZNALOSTI